Ford Mustang 2024 diperkenal – boleh rev enjin guna kunci kawalan jauh, brek tangan elektronik untuk drift

20

[ad_1]

Selepas hampir 10 tahun Mustang generasi keenam dijual dalam pasaran, Ford kini memperkenalkan penggantinya, Mustang generasi ketujuh, yang menggunakan nama kod S650. Ia ditawarkan dalam dua versi enjin, iaitu Coyote V8 5.0 liter untuk varian GT, dan enjin empat silinder 2.3 liter turbo EcoBoost serba baru.

Kedua-duanya didatangkan dengan pilihan transmisi sama ada guide enam kelajuan dengan sistem rev-matching, atau automatik 10 kelajuan. Enam mod pemanduan disediakan, iaitu Regular, Sport, Slippery, Drag, Monitor dan Customized yang boleh diubah suai mengikut pilihan pemandu.

Satu lagi ciri menarik yang disediakan pada Mustang generasi ketujuh ini adalah pemilik boleh rev enjin dengan hanya menggunakan kawalan jauh pada kuncinya, melalui sistem yang dipanggil sebagai Distant Rev.

Apabila mendapatkan pakej Efficiency Pack, pemilik akan diberi dengan tower brace hadapan, sistem ekzos aktif, tempat duduk Recaro, limited-slip differential Torsen, suspensi aktif MagnaRide, rim belakang lebih lebar, brek Brembo lebih besar (390 mm di hadapan dan 355 mm di belakang), serta brek parkir Efficiency Digital Parking Brake yang boleh mengunci tayar seperti brek tangan mekanikal, untuk menghasilkan gelinciran.

Pakej GT Efficiency pula menambah salur udara pada bahagian brek untuk penyejukan, serta penyejuk minyak enjin. Demi menjadikan Mustang baru ini lebih lincah dan memuaskan pemandu, nisbah sterengnya dijadikan lebih cepat.

Meskipun menggunakan rekaan serba baru, Mustang generasi ketujuh ini masih mengekalkan identiti mannequin lagenda itu, termasuklah lampu belakang dengan tiga jalur di setiap bucu. Varian GT dibuat lebih garang dengan bukaan hadapan yang lebih besar, skup udara atas bonet serta splitter di hadapan.

Untuk versi convertible pula, bumbung fabriknya boleh dibuka dengan selak di bahagian tengah dan masuk ke bahagian belakang yang juga boleh menempatkan barang sebesar dua beg golf. Rim disediakan dari saiz 17 inci hingga 20 inci, sementara warna badan pula ada 11 pilihan. Angkup brek boleh dicat warna hitam, merah atau Grabber Blue.

Pada papan pemuka terdapat dua skrin 12.4 inci melengkung yang bersambung, dan sistem infotainmennya menggunakan SYNC 4. Tiada lagi butang pengawal pendingin hawa dan radio pada konsol tengah, dan segala kawalan perlu dilakukan pada skrin digital tersebut. Mannequin EcoBoost datang dengan balutan tempat duduk kulit sintetik ‘ActiveX’, sementara varian GT dinaik taraf dengan balutan kulit sebenar.

Ciri lain yang diberi adalah termasuk pengecas tanpa wayar, soket USB, sistem bunyi Bang & Olufsen, sambungan Apple CarPlay dan Android Auto, serta Amazon Alexa dengan Ford Streaming yang menyediakan akses muzik serta podcast melalui kawalan suara.

Pada bahagian keselamatan, Mustang baru ini dilengkapi dengan Ford Co-Pilot360, yang termasuk pengenalan tanda jalan, Lane Centring Help, Evasive Steer Help, Reverse Brake Help dan Adaptive Cruise Management dengan fungsi stop-go.

Melalui aplikasi FordPass, pemilik boleh menghidupkan enjin dan mematikan kenderaan, mengunci dan memberitahu lokasinya, serta menetapkan waktu hidup dari jarak jauh. Sistem ini juga membenarkan akses kepada informasi keadaan kenderaan serta statusnya. Mustang baru ini akan mula dijual di Amerika Syarikat pada tahun hadapan.[ad_2]
Source link